PLATOS 2017 – Modellen tussen twee termijnen

Nu valt er in het spectrum van de tools, die we daarvoor gebruiken, wel iets op: voor de lange termijn (zeg 15 jaar en verder) zijn er modellen waarmee we strategische keuzes kunnen onderbouwen; voor de korte termijn (van nu tot 5 jaar) zijn er ook voldoende hulpmiddelen beschikbaar, maar voor de middellange termijn (dus tussen de 5 en 15 jaar) is er niet zoveel. Meestal wordt er geïnterpoleerd of  geëxtrapoleerd, maar er valt vast meer over te zeggen.

Als mensen zijn we op zoek naar zekerheid en daarom gebruiken we hulpmiddelen om de onzekere toekomst in beeld te krijgen. Dat varieert van de horoscoop met het dagelijkse portie geluk (of juist niet) tot modellen van de complete aardbol waarin economie of klimaat een belangrijke rol spelen. Ook voor mobiliteit staan er veel hulpmiddelen tot onze beschikking waarmee we allerlei ontwikkelingen in ons verkeers- en vervoersysteem kunnen voorspellen en daarmee ook de effecten van beleid en maatregelen kunnen bepalen.

Daarom willen we daar op het komende PLATOS colloquium over nadenken. Wat zijn de vragen die voor de middellange termijn spelen? Zijn modellen voor deze termijn überhaupt nodig? En hoe gaan andere vakgebieden hier mee om? Het belooft dus weer een interessante bijeenkomst te worden, waarin natuurlijk ook modelontwikkelingen en –toepassing op alle andere termijnen gepresenteerd kunnen worden.

Locatie:

Provinciehuis Utrecht
Archimedeslaan 6,
3584 BA Utrecht